Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van het bsa?

2 min read

De laatste tijd zijn er veel discussies over het bindend studieadvies, ook wel bsa genoemd. Deze discussie is opgelaaid naar aanleiding van de vele berichten over burn-outs onder studenten. Leggen we niet veel te druk op onze studenten? Eén van de maatregelen die we kunnen nemen om de druk te verlagen is het afschaffen van het bsa. De stress zou dan dalen en dit zou het welzijn van studenten bevorderen. Echter heeft het afschaffen van het bsa ook andere gevolgen?

Slechtere cijfers

De druk van het bsa zorgt ook voor betere cijfers onder studenten. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het bsa. Uit al deze onderzoeken is gebleken dat juist zwakkere studenten betere cijfers halen met het bsa. Dit zou kunnen komen doordat een bsa zorgt voor een bepaalde druk onder studenten. Studenten voelen meer druk om te leren, zo richten ze zich bijvoorbeeld minder op het studentenleven. In bepaalde mate is druk ook goed, het zorgt ervoor dat de focus van studenten voldoende op de studie blijft. Als studenten eenmaal het eerste jaar met goed gevolg hebben afgerond zorgt dat voor een goede basis voor de rest van de opleiding. Andere vakken gaan dan ook makkelijker. Een student maakt dan meer kans om de rest van bijvoorbeeld zijn hbo opleiding netjes af te ronden.

Selectie

De tweede functie van bsa is leerlingen die niet goed presteren onder de aandacht te brengen. Stel je leert hard voor je tentamens, maar je haalt ze gewoonweg niet. Hoe groot is dan de kans dat de opleiding echt bij je past en dat je de bachelor binnen de gestelde tijd gaat afronden? Als je toch door gaat met de opleiding is dat zowel voor jou als de opleiding geen ideale situatie. Beter is dan om al in je eerste jaar te stoppen en iets te gaan doen wat wel bij je past. Op deze manier verlies je niet te veel tijd. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *