Gebiedsontwikkeling is echter meer dan alleen huizen bouwen: het gaat om het creëren van een omgeving waar mensen wonen, leven, werken, bewegen en recreëren.
Gezien de complexiteit van gebiedsontwikkeling en de belangrijkste ontwikkeling die ons de komende jaren te wachten staat, de Omgevingswet, is nader onderzocht welke typen van gebiedsontwikkeling naast elkaar bestaan. Hierin is bekeken welke rol gemeenten daarin vervullen en wat dat vraagt aan competenties van de gemeentelijke procesmanager. Om complexe gebiedsopgaven tot een goed eind te brengen is het van belang om de juiste persoon op de juiste plek te zetten.
In het onderzoek staan drie vormen van gebiedsontwikkeling centraal, te weten ontwikkelings-planologie, uitnodigingsplanologie en organische gebiedsontwikkeling. Samen met marktpartijen heeft de gemeente een belangrijke rol in het realiseren van ontwikkelingen. De gemeentelijke procesmanager is namens de gemeente de aangewezen persoon om de ontwikkelstrategie uit te voeren en de gemeentelijke rol hierin in te vullen. Deze complexe opgave vraagt om een scala aan competenties van de gemeentelijke procesmanager. Het onderzoek heeft dan ook geleid tot een lijst met competenties welke meer inzicht geeft in welke competenties nodig zijn om een gebiedsontwikkeling te kunnen managen. Door aan competentiemanagement te doen kan een match gemaakt worden tussen de opgave, de gemeentelijke rolvervulling en de competenties van de gemeentelijke procesmanager.
Voor de hele masterproef zie: http://www.muad.nl/Publicaties/Masterproeven/default.aspx#folder=1290609