MUAD-student Derk Boswijk studeert af op het onderwerp Zonneweides

24-01-2019 2136 keer bekeken

MUAD-student Derk Boswijk studeerde in januari af met zijn masterproef ‘Randvoorwaarden voor zonneweides in de Provincie Utrecht’. We staan nog maar aan het begin van de energietransitie die in de toekomst een gigantische ruimtelijk impact zal hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat veel Provincies al heldere randvoorwaarden hebben geformuleerd maar in de Provincie Utrecht is er nog een behoorlijke inhaalslag te maken. De inwoner van de Provincie Utrecht waardeert elk stukje van de Provincie op een andere manier. Dit vraagt dan ook om verschillende eisen aan zonneweides. Bijvoorbeeld een zonneweide op een braakliggend terrein zal een andere aanpak en uitstraling vragen dan bijvoorbeeld nabij de Hollandse Waterlinie.

Daarbij staan de technische innovaties ook niet stil. De onafhankelijke ruimtelijk adviseur van de Provincie Utrecht Dr. Ir. Paul Roncken vat het treffend samen: ‘We bevinden ons momenteel in de duplo-fase van de zonneweides’. Het is daarom van belang dat het te formuleren beleid elke 2 á 3 jaar wordt geëvalueerd. Daarbij is het wenselijk om enige vorm van volgordelijkheid te hanteren zodat niet direct de meest kwetsbare gebieden worden benut terwijl bijvoorbeeld daken en braakliggende terreinen leeg van zonnepanelen blijven. Daarbij moet het verplicht worden op in een vroeg stadium bewoners te betrekken bij de ontwikkelingen van zonneweides.

Deze, en meerdere aanbevelingen, overhandigde MUAD-student Derk Boswijk aan verantwoordelijk Gedeputeerde Pim van den Berg. Op 13 februari zullen de Provinciale Staten hun visie gaan vormen op dit onderwerp. Voor de volledige masterthesis zie: http://www.muad.nl/Publicaties/Masterproeven/default.aspx#folder=1251399

Volg ons op:

Ga naar LinkedIn groep  Ga naar Twitter  Ga naar YouTube kanaal

 

Contact:

MUAD
PAdualaan 99, Utrecht
muad@hu.nl

 

Geaccrediteerd door:

Logo NVAO
 

Deelnemende hogescholen:

      Naar de website van Saxion Hogescholen